Zen op IJburg leraren
 leraren   sangha   zenzine   bibliotheek   contact  programma
Ine de Haas    Ine de Haas


Sinds vijfentwintig jaar beoefen ik zen en heb ik bij verschillende leraren trainingen en sesshins gevolgd. Stephen Batchelor leerde mij de ‘Pali canon’ lezen en te begrijpen vanuit de huidige tijd. Joan Halifax liet mij zien dat er maar één weg is: die van de nimmer aflatende inspanning. Ton Lathouwers bracht mij ontroering door het zingen van ‘wijsheid voorbij alle wijsheid’ (‘prajna paramita’). Jiun Hogen wiens tuin ik wiedde, leerde mij het principe: ‘overgave in aandacht’. En tenslotte gaf Tenkei Roshi mij inzicht in shikantaza (‘alleen maar zitten’).

Mijn zentraining volg ik sinds 1998 bij mijn leraar Nico Tenko Roshi die in de traditie van het Japanse soto zenboeddhisme les geeft. Hij volgt de lijn van de Kanzeon Centra dat opgericht is door Genpo Roshi, de opvolger van Taizan Maizumi Roshi. Laatstgenoemde is een van de Japanse zenmeesters die het zenboeddhisme van Japan naar het westen bracht, en de White Plum Sangha oprichtte. Nico Tenko Roshi is de oprichter van het Zencentrum Amsterdam en heeft onder zijn eigen naam: Nico Tydeman uitgebreid over zen gepubliceerd.

Mijn eigen ontwikkeling startte misschien wel in mijn jeugd, toen ik mij afvroeg waar de ongelijkheid in de wereld vandaan kwam. Deze onrechtvaardigheid — dat veel mensen weinig hadden en weinig mensen veel — was voor mij de directe motivatie om in het linkse studentenleven te duiken. Nadat ik een reis naar communistisch China had gemaakt, besloot ik in Nederland te gaan werken in een collectief. Dit leidde tot de oprichting van een feministische drukkerij in Buenos Aires in Argentinië. Daarna verloor ik het grote geheel uit het oog en in plaats van wat een mooi hoogtepunt in mijn werkzaam leven had kunnen zijn, raakte ik het spoor bijster. Op zoek naar de essentie van het leven kwam ik Nico Tydeman tegen bij een lezing over ‘bevrijdende communicatie’ en vanaf die tijd vind ik mijn inspiratie voor het leven in het zenboeddhisme.

Sinds 2011 geef ik zelf wekelijks zenmeditatie.

Jeroen van Deutekom    Jeroen van Deutekom


Jeroen van Deutekom geeft Qi Gong les bij Zen op IJburg. Hij is sinds 2001 intensief bezig met Zen, geïnspireerd door Rients Ritskes, Nico Tydeman en met name zijn huidige leraar Willem Scheepers, bij wie hij ook z’n Koanstudie doet. In 2014 ontving hij van hem de voorschriften (‘jukai’) en in 2022 is hij zen monnik geworden en heeft hij ‘denkai’ ontvangen. Sinds 2017 geeft hij introductiecursussen zen meditatie en sinds 2019 heeft hij een eigen wekelijkse doorgaande groep. Ook geeft hij bedrijfstrainingen met thema’s als ‘Zen en projectmanagement’ of ‘Zen en de Blaffende Baas’. Naast zen verdiept Jeroen zich ook in het Taoïstische gedachtengoed middels Qi Gong en Feng Shui. Hij heeft daarvoor transmissies gekregen van z’n Taoïstische grootmeester.

Jeroen woont samen met z’n vrouw en twee dochters in Amsterdam. Hij heeft een opleidingsachtergrond in bedrijfskunde, marketing en informatica. Zijn werkzaam leven bestaat uit freelance opdrachten als programmamanager, organisatieadviseur en Feng Shui consultant. Verder coacht hij mensen vanuit het Zen en Taoïstisch perspectief. leraren   sangha   zenzine   bibliotheek   contact  programma