Zen op IJburg sangha
 leraren   sangha   zenzine   bibliotheek   contact  programma
lesopstelling in de zendoOndersteuning, inspiratie en ontmoeting onder medereizigers op het zenpad: dat is de sangha!


Wat leerlingen over de sangha zeggen:

Zen is voor mij een weg die me in onze huidige complexe en uitdagende maatschappij helpt verder te komen en die ik iedereen toewens te bewandelen. Ik kom erdoor tot rust, inzicht en soms alleen tot de realisatie dat het even heel druk is in mijzelf, of gewoon niks. Onder de begeleiding van Ine maak je kennis met deze eeuwenoude traditie, vertaalt en verbonden naar het nu. Kom je ook?

Ingrid


Meditatie is voor mij tijd voor mezelf. Ine vertelde mij; leg je hoofd in je buik. Ik neem mijn gedachten waar en laat ze voorbij gaan. Ik probeer er geen oordeel aan te geven, hierdoor ontstaat er rust vanbinnen en het besef dat je gedachten niet altijd de waarheid zijn. Ik kan genieten van de stilte.

Nienke


De meditatieles bij Ine zijn gestructureerd en leerzaam. Ine besteedt veel aandacht aan een correcte zithouding. Leuk om op deze manier het zen-boedhisme te leren kennen.

Merel


Het is spiritueel maar ook heel praktisch: het mediteren. Ik zit op een kussentje en dan gebeurt er iets. Als ik naderhand thuiskom, voel ik mij ontspannen en verfrist. En val daarna in een diepe slaap.

Barbara


Al een tijdje volg ik je lessen. In de Coronatijd begonnen, via Zoom. Het gaf me houvast en rust in die tijd, samen met de yoga. Later konden we gelukkig met elkaar in 1 ruimte. Het voelde wisselend, soms heerlijke rust in mijn lijf en in mijn hoofd, soms dacht ik ook: wat zit ik in vredesnaam hier te doen. Het napraten, het meekrijgen van teksten, iets om mee te nemen de week in voelde als een extraatje. Rust, zomaar midden in de week een uur, een kadootje!

Marne


In 2001 heb ik voor het eerst in Japan kennis mogen maken met Zen boeddhisme en meditatie. Dit is mij altijd blijven boeien en ik was dan ook zeer verrast en blij toen ik een aantal jaar geleden ontdekte dat je Zen lessen geeft op IJburg. Je lessen zijn erg fijn en inspirerend. De zen meditaties in stilte zijn erg fijn en zoals je altijd aangeeft 'gebeurt er altijd iets als je op het kussen gaat zitten'. Ook de diverse thema's in het teken van zen die we na de meditaties bespreken zijn inspirerend. Of het nu over het achtvoudige pad of over koans of een andere thema gaat, je kennis en deskundigheid is enorm groot en daardoor weet je het ook goed over te brengen. Dit geeft mij altijd nieuwe inzichten en stof tot nadenken. Ik geniet dan ook heel erg van de wekelijkse lessen en de onderlinge uitwisseling van onze fijne groep.

YvonneOndersteuning, inspiratie en ontmoeting onder medereizigers op het zenpad!

De sangha van Zen op IJburg is een gemeenschap van leken, die gezamenlijk het zenpad bewandelen. Het is een vrije en toegankelijke sangha: iedereen is welkom te komen, te blijven en ook weer verder te gaan. We delen de beoefening van zazen, het samen luisteren en vragen stellen over de dharma (de leer van de boeddha). Ieder volgt een eigen pad, en niemand weet wat dat precies inhoudt. Vanuit dit niet weten groeit een stille verbondenheid. Die verbondenheid is het te koesteren juweel van de sangha.


 leraren   sangha   zenzine   bibliotheek   contact  programma